Over ons

Pure passie sinds 1911. Dat is Benelli. Maar het merk uit Pesaro is natuurlijk nog veel meer. Meer dan 100 jaar baanbrekende modellen, geavanceerde technologieën, overwinningen en wereldvermaarde piloten; emotie en innovatie die samensmelten tot een legendarische nalatenschap. Elegant en sportief, wordt elke Benelli ontworpen om tegemoet te komen aan de eisen van elke motorrijder én om de ultieme rijervaring te creëren, terwijl ook belangrijke zaken als verbruik en respect voor het milieu niet uit het oog verloren worden. Die uitdaging gaat Benelli elke dag aan, en ze is de primaire doelstelling van de hele Benelli-groep. Een Benelli heeft persoonlijkheid in overvloed en is instant herkenbaar aan zijn opwindende design en onmiskenbare sportieve look. In de R&D-afdeling in Pesaro werkt een team experts intensief samen, hier worden de meest innovatieve designconcepten uitgekiend die vervolgens in elke Benelli geïmplementeerd worden. Daarbovenop kan Benelli rekenen op een wijdvertakt en efficiënt wereldwijd distributienetwerk. Sinds 2005 maakt Benelli deel uit van de QJIAN JIANG Group, China’s grootste motorfietsproducent. De groep produceert jaarlijks 1.200.000 voertuigen, de 14.000 werknemers zijn tewerkgesteld in een ultramoderne fabriek in Wenling, ongeveer 500 km van Shanghai. De productiefaciliteit beslaat de oppervlakte van een kleine stad. Het historische, legendarische merk uit Pesaro verbreedt zijn horizon en ziet het groots. Helemaal klaar voor de uitdagingen van de toekomst combineert Benelli Italiaans karakter, design en engineering met de zakelijke aanpak en de globale visie van een grote groep als QJ.
De gloednieuwe modellen zijn stuk voor stuk geïnjecteerd met het DNA en de geschiedenis van Benelli, met een originele look, innovatie en de kroniek van een sterk merk. Benelli wil de wereld in beweging brengen, en zijn klanten de toekomst in katapulteren. Benelli opent deuren voor vroegere, huidige en toekomstige motorfietsliefhebbers, en dat doen we met tweewielers die innovatie designs en cutting edge technologie samensmelten in een makkelijk te rijden motorfiets.

Onze geschiedenis

1911 ~ 1934

Zes broers, één verhaal. In de lente van 1911 investeert weduwe Teresa Benelli het volledige familiekapitaal in een werkplaats om haar zes zonen een vaste baan te verzekeren: Giuseppe, Giovanni, Filippo, Francesco, Domenico en Antonio ‘Tonino’ Benelli.

Aanvankelijk is het atelier enkel een garage waar onderhoud wordt uitgevoerd en waar reserveonderdelen voor auto’s en motoren worden vervaardigd. Maar de ambitie van de zes broers reikt veel verder: ze willen motorfietsen bouwen. Acht jaar later, in 1919, ziet het eerste motorblok het levenslicht; de tweetakt 75cc wordt in een fietsframe gelepeld - wat echter geen bevredigend resultaat oplevert…
In december 1921 is er dan eindelijk de eerste echte Benelli motorfiets: de Velomotore is een 98cc tweetakt, hij bestaat in twee versies: Touring en Sport (125c). In 1923 volgt nog een 147cc. Met die motor rijgt Tonino Benelli de overwinningen aan elkaar en vestigt daarmee de naam van Benelli in heel Europa.

In 1926 ontwerpt Giuseppe Benelli een nieuwe motorfiets, een 175cc viertakt met een enkele bovenliggende nokkenas. De prestaties moeten niet onderdoen voor die van een motor met grotere longinhoud. Tonino wint talloze wedstrijden en wordt Italiaans kampioen in 1927, 1928, 1930 en 1931.
De productie wordt opgedreven en de verkoopsuccessen (de 175cc wordt in vier verschillende versies geproduceerd tot 1934, dan nemen een 250 en 500cc het over) leiden al gauw tot de uitbreiding van de fabriek. In 1932 kopen de broers de bijgebouwen van de houtzagerij aan de Viale Principe Amedeo (intussen de Viale Mameli). Twee jaar later, in 1934, introduceert Benelli twee nieuwe racemotoren: een 250cc twin cam, en een 500. In 1940 presenteert Benelli een 500cc zijklepper en een fantastische racer (een viercilinder met dubbel bovenliggende nokkenassen en supercharger, die evenwel nooit op het circuit zal rijden), maar het uitbreken van de oorlog dwingt de fabriek ertoe vanaf dan enkel nog militaire voertuigen te produceren.

1940 ~ 1950

The company of Pesaro was at the height of success (800 employees worked in the factory) but the Second World War destroyed the factory. The allied bombing and the spoliations by the Nazis reduced this large company to a pile of rubble and empty sheds.

The Benelli brothers did not lose heart and, once retrieved machinery and equipments, started to convert about 1000 military motorcycles - mainly of English origin – left in the battlefields by the allies into bikes for civilian use. 1947 was also the year when the racing activities were resumed.

1948 was a milestone for Benelli : the company hired the motorcycle racer Dario Ambrosini and on October 14th the Benelli brothers announced the decision to continue producing motorcycles. The sports success of the new Benelli culminated in 1950 in Ambrosini’ victory of the World Championship in the 250 class.

1950 ~ 1980

De fabriek in Pesaro bevindt zich met 800 werknemers op het hoogtepunt van haar succes, maar ze wordt verwoest in het oorlogsgeweld. Bombardementen door de Geallieerden en plunderingen door de nazi’s reduceren de fabriek tot een ruïne en wat lege schuren. Maar de Benelli broers geven niet op. Ze bouwen alles weer op en beginnen de ca. duizend achtergelaten - veelal Britse - militaire motorfietsen om te bouwen voor burgergebruik. In 1947 worden ook de raceactiviteiten hervat.

1948 is een heuse mijlpaal voor Benelli: de fabriek contracteert racer Dario Ambrosini en op 14 oktober kondigen de broers aan dat ze de productie van motorfietsen zullen voortzetten. De sportieve successen van het nieuwe Benelli leiden in 1950 tot het wereldkampioenschap: Ambrosio pakt de kroon in de 250cc-klasse.

Aan het eind van de jaren veertig verlaat Giuseppe Benelli het bedrijf na aanhoudende onenigheid met zijn broers. Het zijn de begindagen van Motobi, met de klassieke twee- en viertakt ovalen blokjes met kleine en middelgrote longinhoud. Niet alleen een nieuw verkoopsucces, ook in de racerij wordt er succes geboekt met meer dan 1.000 overwinningen in de jaren 50 en 60.

In 1951 komt Benelli met de Leoncino. De verkoop piekt op het moment dat Benelli in 1953 de eerste ‘Motogiro d’Italia’ wint, met Tartarini in het zadel. Tien jaar later, in 1961, viert het bedrijf uit Pesaro zijn 50-jarig bestaan. In het daaropvolgende jaar willen Benelli en Motobi de crisis in de motorfietsindustrie het hoofd bieden door samen te smelten. Het zijn de heroïsche jaren van Renzo Pasolini en Tarquinio Provini, van de viercilinder 250cc en van de tweede wereldtitel in 1969 met de Australische racer Kelvin Carruthers.

In de jaren 60 rolt er een ruim scala aan tweewielers van de band bij Benelli-Motobi: van scooters tot de Tornado, een 650cc tweecilinder en de laatste originele Benelli-creatie. In 1972 wordt het bedrijf opgekocht door de Argentijnse ondernemer Alejandro De Tomaso. Onder zijn bewind wordt een nieuwe, moderne fabriek gebouwd en ook het modelgamma wordt hernieuwd en uitgebreid met multi-cilinders en een prestigieuze 750cc zescilinder (de eerste zescilinder die in serie geproduceerd en voor het grote publiek te koop was).

1988 ~ 2015

De Japanse concurrentie wordt steeds feller en technisch geavanceerder. De ondergang komt gestaag, maar is onvermijdelijk en in 1988 wordt Benelli op de knieën gedwongen. Industrieel en tycoon Giancarlo Selci, eigenaar van de Biesse Group, redt het legendarische merk van een onzekere toekomst en koopt Benelli op 23 oktober 1989. Het bedrijf mikt op de scootermarkt met twee modellen: de Devil en de Scooty. Er lijkt een nieuw tijdperk aangebroken, maar na de aanvankelijke euforie zien de vooruitzichten er opnieuw niet geweldig uit.

In 1995 verwerft de Merloni Group van Fabriano het grootste aandeel in het historische merk. Andrea Merloni, zoon van Vittorio, leidt het nieuwe bedrijf en maakt een frisse start met een agressief uitziende scooter, de 491. Er volgen nieuwe ambitieuze projecten, scooters en zelfs sportmotoren: de Tornado 900cc driecilinder, die zal deelnemen aan het WSBK, en de TnT 1130cc. Maar al gauw stond Benelli voor een nieuwe crisis.
In december 2005 werd Benelli onderdeel van de Q.J. Group. Qian Jiang werd al bekroond met de Motorexporteur van het Jaar Award en is gevestigd in Wenling. Daar produceren 14.000 werknemers maar liefst 1.200.000 voertuigen en twee miljoen motorblokken per jaar, in een moderne fabriek die de oppervlakte van een kleine stad beslaat.
De ca. 670.000 m2 productiefaciliteit is uitgerust met uiterst geavanceerde en uit Europa en de VS geïmporteerde machines die onderdelen produceren. Het bedrijf, met een kapitaal van meer dan 750 miljoen dollar, is al sinds 1999 beursgenoteerd en produceert ook quads, elektrische fietsen, grasmachines, golfkarretjes, generatoren, pompen en andere tuinmachines. 20% van de productie is bestemd voor export, onder meer naar de VS en Europa. Qian Jiang is gericht op kwaliteit en verwierf al in 1997 het internationaal erkende ISO 9001 certificaat.

Met dit kapitaal achter de hand, en dankzij een energieke synergie tussen Italië en China, vestigt Benelli Q.J. zicht opnieuw op de wereldwijde markt. In 2011 vierde het merk zijn honderdjarige bestaan.


The legacy


Schrijf je in

Schrijf je in voor onze newsletter & blijf op de hoogte

Your privacy on the Benelli website

This website is managed by Benelli Q.J. S.r.l. (“Benelli”). The main purpose of this site is to provide you with the Services we offer related to our website. We want you to feel safe when you visit our website, and we are committed to protecting your privacy during this visit.

Before you use and contribute information via this website, we advise you to read our Privacy Statement and our Privacy Policy and agree to the terms they contain.

Your decision to contribute your Personal Data is voluntary. However, since registration of a personal account and the use of our Services require personal data, you cannot use this site unless you contribute your Personal Data.

About us

Benelli is a company which develops and produces motorbikes, with registered office at Strada della Fornace Vecchia, sn, 61122 Pesaro (PU), Italy, belonging to the Qianjiang group headquartered in Wenling, Zhejiang province, China.

The data controller has designated a Data Protection Officer (DPO), who can be contacted by email at dpo@benelli.com or by writing to Strada della Fornace Vecchia sn, 61122 Pesaro (Italy).

Which data do we collect?

The Personal Data we collect from you include your name, address, email address and IP addresses and data regarding the pages you visit and when.

Personal Data may include:

  • Personal Data which you contribute to us, such as your email address and your country/region; if you use your social media account to access or register for a personal account on the Benelli website, we may also collect any information in the public domain associated to your social media account. If you make a purchase on the Benelli website, we will collect your name, postal/shipping/billing address (including postcode), contact information, email address, credit card number or other payment service information.
  • Personal Data supplied to us through your use of the Benelli Services, such as device, register or position data.

We do not collect sensitive personal data.

We also collect Personal Data through the use of cookies. Cookies are small data files which store and recover information about your visit to this website - such as how you accessed our website, how you browsed the site, and which information was of interest to you. For further information about cookies, please read our cookie policy.

How do we use your data?

We analyze your data to find out what works best on our website, to define the most appropriate ways of improving it, and, finally, to decide how to change our site to make it more effective for you and other users. We may also use your data for other purposes, when we are authorised to do so by law, such as to comply with requests from public authorities or to conduct internal investigations. Find out more about how we use your Personal Data.

We may also send you emails on your request. If you have subscribed to our newsletter and have agreed to receive further communications, we may also send you marketing emails, such as product updates or other marketing information regarding our products and services. Please remember that you can withdraw your consent at any time.

Will we share your data with third parties?

Since we are a global organization, the data we collect may be transferred internationally within the worldwide Benelli organization. We may also share your data with third parties such as our service providers.

We restrict access to personal data concerning you to employees we consider have a reasonable need to come into contact with these data for the supply of products or services or to perform their duties. Our staff are trained regarding their data protection obligations.

International transfer of personal data

You recognise and agree to the transfer, storage, use or processing of your data at/by Benelli and its affiliated companies and/or its service providers which might be located in a country other than your own. All the aforesaid transfers, storage or processing of your data will be subject to the Privacy Policy and the relevant laws with regard to the protection of the privacy and security of personal data.

We use approved contractual clauses for the international transfer of personal data collected in the European Economic Area and Switzerland. As a global company, Benelli has a series of legal entities in different jurisdictions, which are responsible for the personal data which they collect and which are processed on their behalf. Find out more about Benelli’s global organization.

How do we protect your data?

The protection of your data matters to us. We process your data in compliance with the relevant data protection legislation, and we will adopt appropriate measures to guarantee this website’s security. We provide physical, electronic and procedural guarantees compliant with Italian laws and regulations to protect your data, including, but not limited to, those set forth in the General Data Protection Regulation no. 679/2016 (“GDPR"). We will ensure that we have adequate physical and technological measures to protect your data, wherever they are stored. When we outsource any process, we will ensure that the supplier has adequate security measures.

How can you access, change or erase your data?

For any query regarding the processing of your personal data or to exercise any of the following rights, please contact us at privacy@benelli.com.

  • You are entitled (in the circumstances and on the conditions, and with the exceptions, envisaged by the relevant law), to:
  • Request access to the personal data concerning you which we process: this right enables you to find out whether we hold personal data concerning you and, if so, to obtain information about and a copy of the said data.
  • Request the rectification of your personal data: this right entitles you to have your personal data corrected if they are inaccurate or incomplete.
  • Object to the processing of your personal data: this right entitles you to ask Benelli to stop processing your personal data.
  • Request the erasure of your personal data: this right entitles you to request the erasure of your personal data, also when the data are no longer necessary for the achievement of the relevant purposes.
  • Request the restriction of the processing of your personal data: this right entitles you to ask Benelli to process your personal data only in limited circumstances, including with your consent.
  • Request the portability of your personal data: this right entitles you to receive a copy (in a structured, commonly used and machine-readable format) of the personal data you have contributed to Benelli, or to ask Benelli to transmit those data to another controller.

To the extent that the processing of your personal data is based on your consent, you will be entitled to withdraw this consent at any time by contacting us here. Bear in mind that this will not affect Benelli’s right to process the personal data obtained before you withdrew your consent, or its right to continue parts of the processing which have legal bases other than your consent.

If, in spite of our best efforts to protect your personal data, you believe that your rights to privacy have been violated, we urge anyone to contact Benelli before taking any other action, in order to find a solution to any complaint. You are entitled to submit a complaint directly to the competent supervisory authority, or to bring an action against Benelli before a competent court (in the country where you live or work or in the country where you maintain that data protection law has been breached).

What are your rights with regard to marketing communications?

You may exercise your right not to receive marketing communications by ticking some boxes in the form below, which we use to collect your personal data, or by exercising your right to object in the email messages we send you. You may also exercise the right to stop receiving marketing communications at any time by contacting us. In this case, we will conserve minimal personal data to record the fact that you object, and will not contact you again.

How long do we store your data for?

We store your personal data for the time needed to pursue the purposes stated in this Privacy Statement, unless the law requires or permits a longer storage period.

Where can I get more information?

You will find more information about the procedures and purposes of the use of your data, and the rights you can exercise regarding your data, in our Privacy Policy.If you want to unsubscribe click here